GATE 2007 ECE Control Systems - Complete Video Solutions with Answers


GATE 2007

1. If the closed loop transfer function of a control system is given as T(s) = (s – 5)/[(s + 2)(s + 3)], then it is
a) an unstable system
b) an uncontrollable system
c) a minimum phase system
d) a non-minimum phase system

Answer:D





2. If the Laplace Transform of a signal y(t) is Y(s) = 1/[s(s – 1)], then its final value is:
a) – 1
b) 0
c) 1
d) unbounded

Answer:D






3. A control system with a PD controller is shown in the figure.
If the velocity error constant Kv = 1000 and the damping ratio ξ = 0.5, then the values of Kp and KD are
a) Kp = 100, KD = 0.09
b) Kp = 100, KD = 0.9
c) Kp = 10, KD = 0.09
d) Kp = 10, KD = 0.9

Answer:B





4. The transfer function of a plant is T(s) = 5/[(s + 5)(s2 + s + 1)]. The second order approximation of T(s) using dominant pole concept is


Answer:D


5. The open loop transfer function of a plant is given as G(s) = 1/(s2 – 1). If the plant is operated in a unity feedback configuration, then the lead compensator that can stabilize this control system is


Answer:A





6. A unity feedback control system has an open loop transfer function G(s) = – K/[s(s2 + 7s + 12)]. The gain k for which s = –1+j1 will lie on the root locus of this system is
a) 4
b) 5.5
c) 6.5
d) 10

Answer:D





7. The asymptotic Bode plot of a transfer function is as shown in figure. The transfer function G(s) corresponding to this Bode plot is


Answer:D




8. The state space representation of a separately excited DC servo motor dynamics is given as
where ω is the speed of the motor, ia is the armature current and u is the armature voltage. The transfer function of the motor is


Answer:A




Statement for Linked Answer Questions 9 & 10:

9. The eigen value and eigen vector pairs (λi, vi) for the system are



Answer:A
Solution :



10. The system matrix A is


Answer:D
Solution :




GATE 2008 ECE Control Systems - Complete Video Solutions with Answers


GATE 2008

1. The pole-zero plot given below corresponds to a

a) Low pass filter
b) High pass filter
c) band pass filter
d) Notch filter


Answer: D




2. Step response of a set of three second order under damped systems all have the same percentage overshoot. Which of the following diagrams represents the poles of the three systems?


Answer:C





3. Group – I lists a set of four transfer functions. Group – II gives a list of possible step responses y(t). Match the step responses with the corresponding transfer functions.
a) P - 3, Q - 1, R - 4, S - 2
b) P - 3, Q - 2, R - 4, S - 1
c) P - 2, Q - 1, R - 4, S - 3
d) P - 3, Q - 4, R - 1, S – 2

Answer:D





4. A certain system has transfer function G(s) = (s + 8)/(s2 + αs – 4 ), where α is a parameter. Consider the standard negative unity feedback configuration shown below.

Which of the following statements is true?
a) The closed loop system is never stable for any value of α
b) For some positive values of α, the closed loop system is stable, but not for all positive values
c) For all positive values of α, the closed loop system is stable
d) The closed loop system is stable for all values of α, both positive and negative


Answer:C




5. A signal flow graph of a system is given below.

The set of equations that correspond to this signal flow graph is


Answer:D




6. The number of open right half plane poles of G(s) = 10 / (s5 + 2s4 + 3s3 + 6s2 + 5s + 3) is
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer:C




7. The magnitude of frequency response of an under damped second order system is 5 at 0 rad/sec and peaks to 10/√3 at 5√2 rad/sec. The transfer function of the system is


Answer:A





8. Group – I gives two possible choices for the impedance Z in the diagram. The circuit elements in Z satisfy the condition R2C2>R1C1. The transfer function Vo/V1 represents a kind of controller. Match the impedance's in Group – I with the types of controllers in Group – II.

a) Q – 1, R – 2
b) Q – 1, R – 3
c) Q – 2, R – 3
d) Q – 3, R – 2

Answer:B
Solution :   https://www.youtube.com/watch?v=Q3O1G2CU5Xw





GATE 2009 ECE Control Systems - Complete Video Solutions with Answers


2009

1. The magnitude plot of a rational transfer function G(s) with real coefficients is shown below. Which of the following compensator has such a magnitude plot?

a) Lead compensator
b) Lag compensator
c) PID compensator
d) Lead – Lag compensator

Answer:C


2. If the transfer function of the following circuit is Vo(s)/Vi(s) = 1/(2+sCR), then the value of the load resistor RL is

a) R/4
b) R/2
c) R
d) 2R

Answer:C




3. consider the system,
where p and q are arbitrary real numbers, which one of the following statements about the controllability of the system is TRUE?
a) the system is completely state controllable for any non zero values of p and q
b) only p=0 and q=0 result in controllability
c) the system is uncontrollable for all values of p and q
d) we cannot conclude about controllability from the given data

Answer:C



4. the feedback configuration and the pole-zero locations of G(s) = (s2 – 2s + 2)/(s2 + 2s +2), are shown below.
The root locus for negative values of k, i.e. for –∞ < k < 0, has break away/break in points and angle of departure at pole P (w.r.t. the positive real axis) equal to
a) ± √2 and 0o
b) ± √2 and 45o
c) ± √3 and 0o
d) ± √3 and 45o

Answer:B


5. The unit step response of an under damped second order system has steady state value of – 2. Which of the following transfer functions has these properties?



Answer:B


Common Data Questions: (6 & 7)
The Nyquist plot of a stable transfer function G(s) is shown in the figure. We are interested in the stability of the closed loop system in the feedback configuration shown.


6. Which of the following statements is TRUE?
a) G(s) is an all pass filter
b) G(s) has a zero in the right half plane
c) G(s) is the impedance of a passive network
d) G(s) is marginally stable

Answer:B

7. The gain and phase margin of G(s) for closed loop stability are
a) 6 dB and 180o
b) 3 dB and 180o
c) 6 dB and 90o
d) 3 dB and 90o

Answer:C




GATE 2010 ECE Control Systems - Complete Video Solutions with Answers

2010

1. The transfer function Y(s)/R(s) of the system shown is



Answer:B




2. A system with transfer function Y(s)/X(s) = s/(s + p) has an output y(t) = cos(2t – π/3) for the input signal x(t) = p cos(2t – π/2). Then, the system parameter 'p' is
a) √3
b) 2/√3
c) 1
d) √3/2

Answer:B





3. For the asymptotic bode magnitude plot shown below, the system transfer function can be


Answer:A






4. Given f(t) = L–1[(3s + 1) / (s3 + 4s2 + (k-3)s)]. If  Limt -> ∞ f(t) = 1, then the value of k is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer:D



5. A unity negative feedback closed loop system has a plant with the transfer function G(s) = 1/(s2 + 2s + 2) and a controller Gc(s) in the feed forward path. For a unit step input, the tranfer function of the controller that gives minimum steady state error is


Answer:D



Common Data Questions:
The signal flow graph of a system is shown below.

6. The state variable representation of the system can be


Answer:D

7. The transfer function of the system is



Answer:C




Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *