Showing posts with label GATE 1998. Show all posts
Showing posts with label GATE 1998. Show all posts

GATE 1998 ECE Analog Circuits (Analog Electronics) - Video Solutions

1. The fτ of a BJT is related to its gm, Cπ and Cµ as follows

Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=f6J9u_ffd74


2. The circuit of the figure is an example of feedback of the following type

a. Current Series
b. Current Shunt
c. Voltage Series
d. Voltage Shunt
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=33433ffJsOw


3. In a differential amplifier, CMRR can be improved by using an increased
a. Emitter resistance
b. Collector resistance
c. Power supply voltages
d. Source resistance
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=ThLcF8zCZNg


4. From a measurement of the rise time of the output pulse of an amplifier, whose input is a small amplitude square wave, one can estimate the following parameter of the amplifier
a. Gain-bandwidth product
b. Slew rate
c. Upper 3 dB frequency
d. Lower 3 dB frequency
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=1-COkXWLdJ0


5. A distorted sinusoid has the amplitudes A1, A2, A3 … of the fundamental, second harmonic, third harmonic, …..respectively. The total harmonic distortion is

Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=jLPkLCkKXRc


6. The emitter coupled pair of BJT’s given a linear transfer relation between the differential output voltage and the differential input voltage Vid, only when the magnitude of Vid is less α times the thermal voltage, where α is
a. 4
b. 3
c. 2
d. 1
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=zF8Td25z8Zs


7. In a Shunt – Shunt negative feedback amplifier, as compared to the basic amplifier
a. Both, input and output impedances decreases
b. Input impedance decreases and output impedance increases
c. Input impedance increases and output impedance decreases
d. Both, input and output impedances increases
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=QfHLFEMyOh4


8. A multistage amplifier has a low pass response with three real poles at s = - ω1, - ω2 and -ω3. The approximate overall bandwidth B of the amplifier will be given by

Answer: B
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=6qJInA6Xyu0


9. A high – Q quartz crystal exhibits series resonance at the frequency ωs and parallel resonance at the frequency ωp. Then
a. ωs is very close to, but less than ωp
b. ωs << ωp
c. ωs is very close to, but greater than ωp
d. ωs >> ωp
Answer: A
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=s6jLBt7qH18


10. One input terminal of high gain comparator circuit is connected to ground and a sinusoidal voltage is applied to the other input. The output of comparator will be
a. A sinusoid
b. A full rectified sinusoid
c. A half rectified sinusoid
d. A square wave
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=zlM_LN2n0r4


11. In a series regulated power supply circuit, the voltage gain Av of the pass transistor satisfies the condition
a. Av -> ∞
b. 1 << Av < ∞
c. Av ≡ 1
d. Av << 1
Answer: C
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=b3wTRqK2kdc


12. For full wave rectification, a four diode bridge rectifier is claimed to have the following advantages over a two diode circuit:
1. Less expensive transformer
2. Smaller size transformer, and
3. Suitability for higher voltage application.
Of these,
a. Only 1 and 2 are true
b. Only 1 and 3 are true
c. Only 2 and 3 true
d. 1, 2 as well as 3 are true
Answer: A & D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=Vkk-TUzCbJA


13. In the MOSFET amplifier of the figure, the signal output V1 and V2 obey the relationship

Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=dHIC1z_RdEY


14. For small signal ac operation, a practical forward biased diode can be modeled as
a. Resistance and capacitance in series
b. Ideal diode and resistance in parallel
c. Resistance and ideal diode in series
d. Resistance
Answer: D
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=DcIc-DoZIvY


15. For the circuit shown,

a. Draw the transfer characteristics if both diodes D1 and D2 are ideal.
b. How would the characteristics change, if D2 is ideal but D1 is non-ideal? Assume D1 has forward resistance of 10 Ω and a reverse resistance of infinity.

Solution: https://www.youtube.com/watch?v=yUlminRY5-A


16. Determine the input impedance of the circuit shown and investigate if it can be inductive.

Answer: Zi = - R2(1+SCR1)/(1+SCR2) and Zi is not Inductive.
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=XU0TAARC8ek


17. Find the value of R’ in the circuit shown for generating sinusoidal oscillations. Find the frequency of oscillations.

Answer: R' = 2R, f = 1/2πRC
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=XfcgpXRRb4c


18. In the circuit shown, determine the resistance Ro seen by the output terminals. Ignore the effect of R1 and R2.

Answer: 20 Ω
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=5MwOePWDgQM


19. Implement a monostable multivibrator using the timer circuit shown in figure. Also determine an expression for ON time ‘T’ of the output pulse.

Answer: τp = RC ln(3) = 1.1 RC
Solution: https://www.youtube.com/watch?v=eaM2kglGuJ8

GATE 1998 ECE Video Solution on Digital Circuits (Digital Electronics)

1. The minimum number of 2 input NAND gates required to implement the Boolean function Z = AB’C, assuming that A, B and C are available, is
a. Two
b. Three
c. Five
d. Six
Answer:C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=BmAe0gRSr_U


2. The noise margin of a TTL gate is about
a. 0.2 volts
b. 0.4 volts
c. 0.6 volts
d. 0.8 volts
Answer:B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=83z5h70zpHo


3. In the figure shown is A = 1 and B = 1, the input B is now replaced with a sequence 101010....., the output X and Y will be

a. Fixed at 0 and 1 respectively
b. X = 1010... while Y = 0101....
c. X = 1010.... and Y = 1010....
d. Fixed at 1 and 0 respectively
Answer:A
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=DPWbOTGp_9I


4. An equivalent 2’s complement representation of the 2’s complement number is 1101 is
a. 110100
b. 001101
c. 110111
d. 111101
Answer:D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=BH31RXqm9Fg


5. An I/O processor control the flow of information between
a. Cache memory and I/O devices
b. Main memory and I/O devices
c. Two I/O devices
d. Cache and main memory
Answer:B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=8SBet_bHUDA


6. Two 2’s complement numbers having sign bits x and y are added and the sign bit of the result is z. Then, the occurrence of overflow is indicated by the Boolean function

Answer:C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=gFp7C8uuwPM


7. The advantage of using a dual slope ADC in a digital voltmeter is that
a. Its conversion time is small
b. Its accuracy is high
c. It gives output in BCD format
d. It does not require a comparator
Answer:B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=SXvefs7NmC4


8. For the identity, AB + A’C + BC = AB + A’C, the dual form is

Answer:A
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=j77yeexgCk0


9. An instruction used to set the carry flag in a computer can be classified as
a. Data transfer
b. Arithmetic
c. Logical
d. Program control
Answer:C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=TP3A9M09aho


10. The figure is shows a mod – K counter, here K is equal to

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer:C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=M521k-KIu3U


11. The current I flowing through resistance ‘r’ in the circuit shown is

a. -V/12R
b. V/12R
c. V/6R
d. V/3R
Answer:B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=II-54gb6N5Y


12. The K – map for a Boolean function is shown in the figure. The number of essential prime implicants for this function is

a. 4
b. 5
c. 6
d. 7
Answer:A
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=gRJoq9yB70U


13. The mod – 5 counter is shown in the figure counts through states Q2Q1Q0 = 000, 001, 010, 011 and 100.

a. Will the counter lockout if it happen to be in any one of the unused states?
b. Find the maximum rate at which the counter will operate satisfactorily. Assume the propagation delays of flip-flop and AND gate to be tFF and tA respectively.

Solution : https://www.youtube.com/watch?v=We99dI2DCJw


14. For the TTL circuit shown in the figure, find the current flowing through the collector of transistor Q4, when Vo = 0.2 volts. Assume VCEsat = 0.2 volts, β = 100 and VBEsat = 0.7 volts. The α of Q1 in its inverse active mode is 0.01.


Solution : https://www.youtube.com/watch?v=FuVdaxPnOqc


15. Write a short assembly language program, without using any arithmetic instruction, to store hexadecimal 5D in the flag register of 8085 microprocessor. Data in other registers of the processor must not alter upon executing this program.

Solution :

GATE 1998 ECE Video Solutions on EDC (Electronic Devices and Circuits)

1. The electron and hole concentrations in a intrinsic semiconductor are ni and pi respectively. When doped with a P-type material, these changes to n and p respectively. Then
a. n + P = ni + Pi
b. n + ni = p + pi
c. npi = nip
d. np = nipi

Answer: D
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=Zm31Ob0KekU


2. The static characteristic of an adequately forward biased PN junction is a straight line, if the plot is of
a. Log I vs. log V
b. Log I vs. V
c. I vs. log V
d. I vs. V

Answer: B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=dsHsIn6LSls


3. A long specimen of p-type semiconductor material
a. Is positively charged
b. Is electrically neutral
c. Has an electric field directed along its length
d. Acts as a dipole

Answer: B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=CMnmcekH-3g


4. Two identical FETs, each characterized by the parameters gm and rd are connected in parallel. The composite FET is then characterized by the parameters
a. gm/2 and 2rd
b. gm/2 and rd/2
c. 2gm and rd/2
d. 2gm and 2rd

Answer: C
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=uXLjYKEeZIQ


5. The units of (q/KT) are
a. V
b. V-1
c. J
d. J/K

Answer: B
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=DQYndoxV0ps


6. The threshold voltage for each transistor in figure is 2 volts.i must take the values
For this circuit to work as an inverter, V
a. -5 volts and 0 volts
b. -5 volts and 5 volts
c. 0 volts and 3 volts
d. 3 volts and 5 volts

Answer: A
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=pHfKL4yw4Ko


7.. The JFET in the circuit of figure is characterized by the parameters IDSS = 4 mA and Vp = -4 volts. Find (a) Vo if Vi = 0 and (b) Vi if Vo = 0

Answer: (a) Vo = - VGS when Vi = 0 volts, and (b) Vi = 0.5 volts when Vo = 0 volts
Solution : https://www.youtube.com/watch?v=_5yCMN_4xO0

Post Your Feedback (or) Doubts here.......

Name

Email *

Message *